✓Uitstekende service    ✓Persoonlijk advies                                                                                                                                                                                                                   info@onlinemarketing-twente.nl         0546 75 33 33 

Blended by Windesheim

Hoe ontstaat de kleur van whisky?

Deel artikel

We zijn erg bezig met de smaak, de geur en de beleving van whisky, maar waar komt de bruinachtige kleur eigenlijk vandaan? Wij leggen je uit waar dit vandaan komt en hoe dit varieert in uiteenlopende bruintinten. De meeste whisky’s zijn goudbruin van kleur, maar toch zijn er een aantal opvallende variaties te herkennen aan deze kleur. Whiskyliefhebbers hechten veel waarde aan de geur en natuurlijk de smaak van whisky.

Maar ook de kleur wordt goed in de gaten gehouden. In een whisky kleurtabel staan de diverse kleuren op een rij. De lichtste kleur is de ‘gin clear’ en de donkerste bruine kleur is de ‘Troacle’. Daar tussenin zit de Deep copper met een bruin/gele kleur.

Waar komt de kleur vandaan?

Whisky is in het begin van het proces kleurloos en krijgt haar bruine tint als gevolg van het rijpen in een bepaalde type vat en voor een bepaalde tijd. Hoe langer de whisky in het vat zet, des te donkerder de kleur. Whisky die jarenlang in verkoolde eikenhouten vaten heeft gezeten is het donkerste van kleur. Daarnaast heeft deze whisky vaak ook een grotere smaak dan whisky die in andere vaten heeft gerijpt. Er zijn diverse technieken die worden gebruikt om vaten te verkolen. Naast het verkolen is de achtergrond van het vat ook van belang voor de kleur. Amerikaanse bourbon moet bijvoorbeeld worden gerijpt in nieuwe en ongebruikte eikenhouten vaten. Dit geeft de whisky gelijk een donkerdere kleur. Geheel doorzichtige whisky bestaat overigens ook. Dit is whisky die in niet verkoolde vaten word bewaard. Deze whisky kan door filtreren nog doorzichtiger gemaakt worden.

Heeft de kleur iets met de smaak te maken?

Een kleur is vaak een indicatie van de smaak. Het is namelijk dat lichtere whisky’s vaak wat fruitiger en lichter zijn, terwijl de donkere whisky’s vaak herkenbare gerijpte invloeden hebben zoals vanille, karamel en suikerriet. Voordat je whisky gaat proeven is het van belang om te kijken naar de kleur van de whisky. Sommige producenten kleuren de whisky bij. Wanneer er suiker verhit en toegevoegd wordt aan de whisky, wordt de kleur donkerder. Dit heeft geen invloed op de smaak van de whisky, je ziet alleen verandering in de kleur.

Gerelateerd nieuws

Delicious

De beste manieren op whisky te bewaren

Iedereen die graag een fles whisky drinkt heeft zich dit wel eens afgevraagd: Hoe bewaar ik mijn whisky het beste? Niemand wil namelijk dat een